Ένα nickname στα κοινωνικά δίκτυα είναι αυτό που αυτόματα σε κατατάσσει κάπου,μέχρι ο άλλος να σε γνωρίσει κι ερμηνέψει καλύτερα.
Αλλά είναι και κάτι παραπάνω από αυτό.
Το nickname είναι σαν το DNA σου. Κρύβει μέσα την ιστορία σου, αυτά που αγαπάς,αυτά που φοβάσαι,αυτά που θες να βλέπουν οι άλλοι.Αν ζούσε ο Freud θα έλεγε πως το nickname είναι σαν τη φάτσα σου: η μοίρα σου.
Μόνο που το nickname το διαλέγεις εσύ.
Διάλεξα 10+1 nicknames που δεν κρύβουν μέσα τους ονόματα αλλά μόνο ιστορίες και που κατά κάποιο μυστήριο τρόπο μου ταξιδεύουν το μυαλό και μου ερέθισαν την περιέργεια να μάθω τι κρύβεται πίσω και πέρα από αυτά.
Να λοιπόν οι ιστορίες τους έτσι όπως μου της είπαν οι άνθρωποι – ιδιοκτήτες τους.
1./ @Earnang
’To ερώτημα λοιπόν είναι πως κατέληξα με το ψευδώνυμο Εarnang. Πρέπει να πάμε λίγο πιο πίσω, στα παιδικά μου χρόνια, όταν για κάποιο μυστήριο λόγο ένας από τους αγαπημένους μου παίκτες μπάσκετ ήταν ο Tom Chambers (Seattle - Phoenix
Μπαίνοντας στην εφηβεία, εκείνη την μαγική εποχή που παθιάζεσαι με πολλά πράγματα α) Το πουλί σου β) Μπάσκετ γ) Skate δ) Super Nintendo και πηγαίνοντας με το περιοδικό Τρίποντο κάθε Τρίτη στην τάξη, οι συμμαθητές μου φρόντισαν να μου κολλήσουν το προσωνύμιο Chambers. Για κάποιο λόγο εκείνη την εποχή δεν με χαλούσε να με φωνάζουν με το όνομα ενός ξυλοκόπου με μαλέτο και φάτσα σαν του ET.
The 90’s make even Will Wheaton look like a dork!
Μεγαλώνοντας όμως και φτάνοντας στην εποχή του internets με τις μαγικές του υπηρεσίες έκανα όλα μου τα accounts Chambers ασχέτως ότι κανείς δεν με φώναζε έτσι πια. Μία μέρα και ενώ είμαι για φαγητό στο σπίτι μίας παιδικής φίλης, γυρνάει και μου λέει μπροστά σε όλους «Έλα ρε Τσείμπερς!». Πραγματικά ήθελα να ανοίξει η γη να με καταπιεί.
Epic facepalm
Έτσι την επόμενη μέρα καταπιάστηκα να βρω ένα καινούργιο nickname – username το οποίο θα ήταν μοναδικό για να μπορώ να το χρησιμοποιώ online, χωρίς παραλλαγές και θα ήταν κάτι βγαλμένο από τα ενδιαφέροντα μου. Όντας λοιπόν πάντα αφοσιωμένος μελετητής των κέλτικων φύλων, άρχισα να κοιτάω ονόματα από Κέλτικες θεότητες και βρήκα το Earnan που μου έκανε. Αλλά χρειαζόμουν ένα ακόμα ψηφίο για να μπορώ να το χρησιμοποιώ σαν username σε όλες τις υπηρεσίες, έτσι και κότσαρα το G από το Gaelic. Όπερ και εγένετο το Earnang! Τώρα όταν βγαίνω με φίλους και με φωνάζουν Εarnang αισθάνομαι ακριβώς το ίδιο μαλάκας με το Chambers!’’
(Εδώ να πω ότι τo Earnang διαβάζεται διπλά, κάτι με αυτί και nang ή κάτι με κέρδος και ang:p)
2./ @Freddos
’Ετοιμαζόμουν να κάνω μια στήλη για το τότε Sportime.gr που κατόπιν εξελίχθηκε σε Sport24.gr. Ήθελα να είναι για έναν εξωγήινο που έπεσε στον πλανήτη γη προερχόμενος από τον πλανήτη ποδόσφαιρο. Με αυτό τον τρόπο, θα σατύριζε κάθε τραγελαφικό που συμβαίνει γύρω από το άθλημα στη χώρα μας. Έψαχνα για ένα όνομα που θα εξέφραζε τον νεοΈλληνα του 2004.
Εμβόλιμη ιστορία:
Φαντάρος στη
Λέσβο, βγαίνουμε με άλλες 2 σειρούλες για καφέ στην πόλη της Μυτιλήνης (άσχετο:
ΜΥΤΙΛΗΝΗ;! ΟΛΕ! Φιλιά στην όμορφη Μυτιλήνη!). Παραγγέλνουν και οι δυο Freddo ενώ εγώ αρκούμαι σ’ ένα χυμό (παρακαλώ
όχι σχόλια). Έρχονται τα ροφήματα και πάνω που πάω να ρουφήξω την πρώτη
δροσιστική γουλιά ακούω ένα ασταμάτητο «τακα τακα τακατακα» και «τακα τακα
τακατακα» δίχως το "η καρδιά μου πως χτυπά". Έχουν αρπάξει και οι δυο
τον Freddo από το καλαμάκι
και ανακατεύουν σαν μανιακοί το κανελλοαφρόγαλα με τον καφέ. Με βλέπουν
απορημένο και απαντούν με μια φωνή: «Έτσι πίνεται ο σωστός ο Freddos».
Πίσω στην αρχική
ιστορία.
Έψαχνα για ένα
όνομα που θα εξέφραζε τον νεοΈλληνα του 2004. Aυτόν που, λίγα χρόνια πριν είχε εξελληνίσει το
"Φραπέ" λέγοντας το "ο Φραπές". Ήθελα τη μοντέρνα, την
επόμενη γενιά αυτού. Θυμήθηκα την ιστορία με τους συμφάνταρους.
Και εγένετω Φρέντος.’’
(Τόσο απλά)
3./ @Gone4Sure1 aka Gone4sure
‘’Το Gone4sure είναι ένα όνομα “εξορκισμού”: την περίοδο που άνοιξα το blog ήθελα να πετάξω από πάνω μου κάτι συναισθηματικά βαρύδια ανθρώπων και είχα την ανάγκη να αποδράσω – να “φύγω με τα χίλια”.
Έτσι “κάρφωσα” το
tag για να είμαι σίγουρος ότι
θα δέσει και συμβολικά το πράγμα. Τίτλος blog (All Gone) και avatar (Gone 4 Sure) έχουν αμφότερα
ένα φευγιό πάνω τους.
Λειτούργησε.
Επιπλέον, επειδή
στο blog δεν ασχολούμαι μόνο
με επικαιρότητα, αλλά και με βουτιές στο παρελθόν, σε αυτά που έχουν φύγει, ο
τίτλος καλύπτει και τους gone 4 sure εκείνους που κατά
τη γνώμη μου “φύγαν” από το παρών κάπως άδικα. Εκείνους τους θέλω πίσω.’’
(Θα στοιχημάτιζα
γι αυτό)
4./ @Laternative
‘’Το @Laternative προκύπτει φυσικά από το όνομα της εκπομπής. Γράφουμε και οι δυο στο twitter χρησιμοποιώντας τον συγκεκριμένο λογαριασμό (εντάξει υπάρχει μια ισορροπία, γράφω 95% εγώ και 5% ο Σταύρος), κάτι που βολεύει γιατί ανά πάσα στιγμή μπορούμε να ισχυριστούμε ότι "αααα αυτό δεν το πόσταρα εγώ, ο άλλος". Αν θες και τι σημαίνει, ήταν μια λέξη που σκεφτήκαμε για να βαφτίσουμε την εκπομπή πίσω στο 2008, τότε που έπαιζε ακόμα πολύ ο προσδιορισμός "εναλλακτικός" κι εμείς θέλαμε λίγο να τον σαρκάσουμε και να αυτοσαρκαστούμε. Όλα αυτά π.Χ. (προ Χίψτερ) βέβαια...’’
(Ναι, απάντησε ο
Παναγιώτης Μένεγος)
5./ @Ludens
‘’Homo Ludens. Άνθρωπος παίζων. Πρόκειται για έναν terminus technicus της Βυζαντινής Φιλολογίας που αναφέρεται στους λόγιους της πιο σκοτεινής εποχής του Βυζαντίου που κατέφευγαν σε διάφορα λογοτεχνικά παιχνίδια (ακροστιχίδες, καρκινικές γραφές κλπ) για να ξεφύγουν λίγο από τα αυστηρά θρησκευτικά ήθη της εποχής που είχαν καταστήσει παράνομη κάθε μορφή διασκέδασης (αθλητισμό, παιχνίδια, διάφορες μορφές τέχνης κλπ).
Τον όρο
δανείστηκε ο Ολλανδός ιστορικός και κοινωνιολόγος Γιόχαν Χούιτσιγνκα για το
ομώνυμο βιβλίο του το 1938, όπου αναλύει το ρόλο του παιχνιδιού στην εξέλιξη
της κοινωνίας και του πολιτισμού.
Ως πτυχιούχος
της φιλολογίας, λάτρης της ιστορίας, θιασώτης της ποπ κουλτούρας και πάνω απ'
όλα φανατικός των κάθε λογής παιχνιδιών (κυρίως πνευματικών) τον υιοθέτησα με
τη σειρά μου κι εγώ για την περσόνα που υπέγραφε τα πρώτα, χιουμοριστικά και
ανατρεπτικά κείμενα με τα οποία ξεκίνησε το Πο Πο Culture! πριν 6 χρόνια (η αλήθεια είναι ότι το πρώτο δίμηνο
υπέγραφα ως "Μπαρμπα-Μαθιός", λόγω του μεγάλου χιτ που είχε το εν
λόγω τραγούδι την εποχή εκείνη, από την εκτέλεση των Ζουζουνιών του Alter).
(O πρώτος εντελώς άγνωστος που ακολούθησα στο twitter χάρη στο nickname του)
6./ @northaura
‘’Λοιπόν, το username northaura έρχεται από τη μακρινή εποχή που βρέθηκα στη Φιλανδία για να κάνω τα πειράματα της διδακτορικής μου διατριβής. Ήταν Φεβρουάριος και νύχτωνε από τις 15.00. Ένα απογευματάκι (που ήταν νύχτα) ξεκίνησα να πάω σε ένα φίλο που έμενε σε εστίες 15 λεπτά από τις δικές μου. Καθώς περπατούσα στους -5C ξαφνικά σήκωσα το κεφάλι μου και είδα το βόρειο σέλας για πρώτη φορά στη ζωή μου. Ήταν ό,τι πιο όμορφο είχα δει στη ζωή μου. ξάπλωσα στο γρασίδι και έμεινα μία ώρα χαζεύοντας τον ουρανό. Κόντεψα να γίνω παγωτό, αλλά το βόρειο σέλας, λατινιστί aurora borealis, δηλαδή βόρεια αύρα δηλαδή northaura αποφάσισα να το κουβαλάω συνέχεια μαζί μου’’
(Για μένα το πιο ταξιδιάρικο nickname στο twitter)
7./ @serpentinepadd
"Οι Pavement είναι από τις αγαπημένες μου μπάντες. Το Wowee Zowee ίσως το αγαπημένο μου άλμπουμ τους (ανά τακτά χρονικά διαστήματα αλλάζω άποψη μεταξύ των τριών πρώτων τους). Το 2007 επί εποχές MySpace ήθελα ν’ αλλάξω το όνομά μου σε κάτι διαφορετικό, οπότε επέλεξα το Serpentine Pad που μου φαινόταν κάπως εύηχο και παρέπεμπε και σε φίδι (Go Slytherin!), και έτσι έμεινε μέχρι σήμερα. Στο Twitter βέβαια το συγκεκριμένο όνομα ήταν πιασμένο οπότε προσέθεσα ένα παραπάνω "d" στο τέλος, και κάπως έτσι έχει η ιστορία."
(Αυτό με το φίδι
τόχα, τους Pavement έχανα)
8./ @Spaceagedisco
‘’Άκουγα το Mondo Exotica, της σειράς Ultra Lounge υποτίθεται περιέχει space age pop
και σκεφτόμουν
πως θα ήταν η disco αν την
παίζανε κάπως έτσι. Ξέρεις, με
τελείως eclectic τρόπο,
επιρροές από παντού, χωρίς να αγχώνεσαι να είναι χορευτικό και τσουπ, Spaceagedisco.
Πολύ πιο μετά
έγραψα αυτό:
Το αστείο είναι ότι
δεν θα υπήρχε το Spaceagedisco αν δεν υπήρχε αυτός: twitter.com/rekkit
(To πιο dance nickname του timeline:p)
9./@Terezos
‘’Το @terezos είναι το nick μου στο instagram και σε άλλα τέτοια πράγματα του σατανά (δεν θυμάμαι αν έχω ακόμα Path). Καμιά φορά το χρησιμοποιώ και σε dj sets, πιθανότατα και τον πρώτο μου δίσκο ως Τερέζος θα τον κυκλοφορήσω. Είναι εντελώς σαχλό από που προέρχεται. Διακοπές 2009, Δονούσα. Έχουμε χαζέψει από τον ήλιο και τις μπίρες κι αποφασίζουμε ότι χρειαζόμαστε παρατσούκλια. Οι άλλοι τα βρίσκουν εύκολα (Τσουλούφης, Άσπρος και λοιπά ευρηματικά), εγώ μένω τελευταίος και κάποια στιγμή επιστρέφοντας στον Σταυρό από τον Κέδρο βλέπω την επιγραφή "του Τερέζου" ή κάτι τέτοιο έξω από ένα σπίτι. Μετά, αποφάσισα να του δώσω νόημα και να το συνδέσω με την Τερέζα που έλεγε το "Το' σπασα το κυπελλάκι σου το μπλε με την μπιγκόνια" και να συστήνομαι ως "Τερεζος...σου χα χαρίσει ένα λουλούδι". Αυτά. ‘’
(Πίστευα ότι
έχει σχέση με την Τερέζα του Τόνυ Πινέλλι)
10./ @The_Drude
‘’Hello.Το the drude βγαίνει απο τις The Dude και Druid. Το πρωτοχρησιμοποίησε ο Julian Cope όταν ονόμασε τον εαυτό του The Arch-Drude of Wessex. Στα φορουμς και mIrc του πρώιμου internet - μέσα 90s - οι ανά τον κόσμο φανς του Cope ονομαζόμασταν Drudes αφού εκείνος ήταν ο ArchDrude και εγώ ήμουν γνωστός ως The Greek Drude. Από τότε έχει ξεμείνει αφού παραμένω σίγουρα ο μεγαλύτερος φαν του στην Ελλάδα και φίλος του πια. Αυτά. ‘’
(Λιώστε το Revolutionary Suicide, Drudes)
11./ @TheSkyetc
Αγορίστικες Ιστορίες
High Fidelity – Διαβάστε τα όλα εδώ
Τέλος
No comments:
Post a Comment