Search This Blog

Saturday, December 17, 2022

4 ΕΤΩΝ 54

Ο Πολωνικός Κινηματογράφος έχει παράδοση και μεγάλη ιστορία που ξεκινάει από την ακμή του Κομμουνιστικού καθεστώτος στη χώρα, ακμάζει από τα τέλη της δεκαετίας του 60 και μετά για να φτάσει να παράγει και να εξάγει τεράστια ταλέντα στα τέλη του 20ου αιώνα μεταξύ των οποίων Βάιντα, Πολάνσκι, Κιεσλόφσκι κ.α. 

Ανάμεσα στις ποιοτικές παραγωγές που θέριζαν βραβεία στα σοβαρά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και για τις οποίες χυνόντουσαν τόνοι μελάνης στα Cahiers Du Cinema, τα Πολωνικά στούντιο έδωσαν χώρο για να γυριστούν και πολλά ντόπια blockbusters.

Σε αυτό το εσωστρεφές για την εποχή πλαίσιο, το 1968 γυρίζεται ένα - ή μάλλον ΤΟ - Πολωνικό western, το Wilcze Echa - Η Κραυγή του Λύκου, του  Aleksander Scibor-Rylski

Την μουσική αναλαμβάνει να γράψει ο 36χρονος τότε Wojciech Kilar - τον ξέρετε, είναι ο άνθρωπος πίσω από πάρα πολλά δημοφιλή και βραβευμένα soundtracks όπως του Dracula (Bram Stoker) και του Πιανίστα. 

Ο σπουδαίος συνθέτης κλασικής μουσικής αποφασίζει να πειραματισθεί (και ίσως να διασκεδάσει) και να μπει στο μάτι του Ιταλού ανταγωνιστή του Ennio Morricone γράφοντας ένα επικό soundtrack που συνδυάζει μοναδικά κλασική με western μουσική.

Το έργο μένει στην εμουλσιόν και κυκλοφορεί για πρώτη φορά, μετά από 54 ολόκληρα χρόνια, από την Gad records, remastered από τις αυθεντικές ταινίες του CeTA Audiovisual Technology Center στο Wrocław και με κομμάτια που δεν υπήρχαν στο φιλμ, στις 28 Ιανουαρίου 2022. 

Απολαύστε το 


No comments:

Post a Comment