Search This Blog

Friday, December 6, 2019

Blogovision 2019: Στα 15 μου Οι Δρόμοι του Haschid*


Οι Δρόμοι του Haschid. Τα νέα είχαν ήδη κυκλοφορήσει μαζί με όσα έσπειρε στον κόσμο το σιτάρ του Σανκάρ στο Woodstock. Ο Harrison πέρναγε ήδη στην επόμενη φάση. 
Σαν το αίμα που κυκλοφοράει από τις φλέβες στην καρδιά και από εκεί μέσω των αρτηριών στους ιστούς και ξανά και ξανά, σε έναν ατέλειωτο ζωφόρο κύκλο, η ψυχεδέλεια και το κίνημα πότισαν το σύμπαν και το σύμπαν έστειλε τα καλύτερά του για να ποτίσει με την σειρά του την ψυχεδέλεια, με ήχους και ρυθμούς βγαλμένους από τους πιο αγαπησιάρηδες λαούς και την κουλτούρα τους.
Η μουσική και ο χορός και μαζί τους ο τρόπος που βλέπαμε τον κόσμο άλλαξαν για πάντα. 
LOVE!TOGETHER!


Το 1969 μαζί με τον Σαντάνα που έβαλε στο κάδρο την λάτιν εμφανίζονται από την Βραζιλία οι Os Mutantes.  Χαρακτηριστική περίπτωση του τι συνέβαινε στον κόσμο, ο δίσκος τους Mutantes: Kολυμπάει  στον αφρό της ψυχεδέλειας, με έντονες επιρροές από το βραζιλιάνικο καλλιτεχνικό ρεύμα της Tropicália  που στην περίπτωσή μας εκφράζεται σαν φωτεινή, χαρούμενη, αισιόδοξη, με χιούμορ και έντονη πειραματική διάθεση χορευτική μουσική.

Κάθε λαός στο είδος του και ο Αμερικανός από μάνα Μεξικάνα και πατέρα Αμερικανό-Αιθίοπα Sumach Ecks aka Sumach Valentine aka Gonjasufi συνεχίζει τον ατέλειωτο ρου της ψυχεδέλειας στις φλέβες και τα μυαλά μας, βάζοντας το 2010 στο τραπέζι ένα νέο είδος μουσικής, ανάμεσα στο acid, το lo fi  και το hip hop, με έντονα στοιχεία tropicάλια, ανατολίτικης και αφρικάνικης μουσικής. Το A Sufi and a Killer, σε παραγωγή Flying Lotus, The Gaslamp Killer και Mainframe είναι ένας στριφνός, δύσκολος δίσκος που όμως απαρτίζεται από 20 φανταστικά , αγαπησιάρικα κομμάτια που θα μπορούσαν να είχαν γραφτεί 50 χρόνια πριν.Με την καλή έννοια! Θα έδινα τη ζωή μου για να ήμουν μέσα στο μυαλό του όταν έγραψε το Kowboyz&Indians : για μένα- μαζί με το Nikels και Dimes από τον επόμενό του δίσκο, ένα από τα καλύτερα κομμάτια της 10ετίας και από τα πιο αντιπροσωπευτικά της σκηνής της ψυχεδέλeιας όλων των εποχών.



Σχεδόν 10 χρόνια μετά, οι (excuse my french) σεξουλιάρηδες Γάλλοι ACID ARAB  κάνουν ακριβώς ότι έκαναν οι Os Mutantes 50 χρόνια πριν αλλά με όρους 2019. Δυνατή techno συνδυασμένη με acid, ψυχεδέλεια και μπόλικες επιρροές, ήχους και ...ενέσιμο υλικό από Τουρκία, Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική βγάζουν σε κλαμπ και αποθήκες το JDid και μας χορεύουν στο ταψί. 


Κουτσομπολιό: Ήταν τόσο καλοί στο Sonar που εύκολα σκοράρησαν σχεδόν αμέσως μετά το live:p


Στο #15 της Blogovision 2019 οι Acid Arab και το Jdid. Χόρεψε εδώ
Στο #15 της Blogovision 2010_19 o Gonjasufi και το A Sufi and a Killer. Άκου το εδώ 
Από το 1969 πειραματίζεσαι χορεύοντας με τους Os Mutantes  και το Mutantes εδώ 

*Haschid: Λέξη δικής μου παραγωγής που περιγράφει  σε 7 χαρακτήρες το ρεύμα της μουσικής στο οποίο συναντώνται η ψυχεδέλεια με το acid και τις εθνικές, κυρίως εξ ανατολής, trance ή dance επιρροές.





No comments:

Post a Comment