Search This Blog

Wednesday, December 4, 2019

Blogovision 2019: Στα 17 μου, το Hippie Trail και τρεις φιλόσοφοι σε πλαίσιο Drone


To Hippie Trail είναι η πορεία που ακολουθούσαν στα 50ς οι Μπήτνικ και στα τέλη των 60ς και αρχές 70ς οι Χίπις για να φτάσουν στην Ινδία. Μορφή εναλλακτικού τουρισμού θα λέγαμε σήμερα, με τρία βασικά χαρακτηριστικά και πολλά αποτελέσματα στη διαμόρφωση της τότε υποκουλτούρας αλλά και της σύγχρονης κουλτούρας.
Τα χαρακτηριστικά ήταν το εξαιρετικά χαμηλό -μέχρι πείνας - κόστος του ταξιδιού με στόχο να επιμηκυνθεί η παραμονή στον προορισμό, η έλλειψη ενδιαφέροντος για αξιοθέατα ή ιστορικά μνημεία - με την  επίμονη εντρύφηση στην λόκαλ καθημερινότητα του απλού ντόπιου στον αντίποδα - και η κατανάλωση παραισθησιογόνων,ψυχοτρόπων και ναρκωτικών - σε βαθμό που πολλοί άνθρωποι ξέμειναν τότε εκεί ''κολλημένοι''όπως λέγαμε.
Τα αποτελέσματα της έκθεσης αυτών των νέων στα χαρακτηριστικά της κουλτούρας και της καθημερινότητας των Ινδών, η επαφή με τους γκουρού και τις ανατολικές θρησκείες και η απόλυτη αίσθηση ελευθερίας που βίωναν μακρυά από τις εστίες τους (υποβοηθούμενης ή όχι από ουσίες) δημιούργησαν ένα τεράστιο κλίμα και κύμα μιας διαφορετικής πολιτικοποίησης, μιας πιο (θεωρητικής? παθητικής?) ανατρεπτικής απέναντι στο  στάτους κβο στάσης, εμπλουτισμένης -ανάλογα τις φιλοσοφικές επιρροές της ομάδας ή του ατόμου - με αναρχικά αξιώματα και πρακτικές.
Τα νέα έφταναν πίσω και διαδίδονταν από στόμα σε στόμα, από τα επίκαιρα, τα περιοδικά και κάποιες ταινίες.
Ήταν φυσικό ο κοινός παρονομαστής, κινητήριος δύναμη και καταλύτης σε αυτό το κίνημα να ήταν η μουσική. Η ροκ μουσική που με την δύναμη του ήχου της και το πάθος των στίχων της, έδειξε τον δρόμο. 
Σύντομα οι πρωτοπόροι της σκηνής της ροκ άρχισαν να ψάχνουν κι άλλες φόρμες για να μεταδώσουν το μήνυμά τους, δεν ήταν και δύσκολο να ξεφύγεις με όλη αυτή την κατανάλωση ψυχοτρόπων ουσιών που συνδυαζόταν με γνώση και απόψεις που έρχονταν ή γεννήθηκαν  από την επαφή με τις τοπικές κοινωνίες και φυλές, τις θρησκείες και τους θρύλους αλλά και τους αρχαίους και σύγχρονους φιλόσοφους όπως τους υπαρξιστές. 

Το 1969, οι WHO τολμάνε πρώτοι την Rock Opera Tommy,η ιστορία ενός κουφού, χαζού και τυφλού αγοριού με αναφορές στις διδαχές του πνευματικού ηγέτη Meher Baba που πρέσβευε την μετενσάρκωση και την ζωή - ψευδαίσθηση. To Tommy είναι από τα πιο επιδραστικά μουσικά έργα όλων των εποχών και θεωρείται ακόμα και σήμερα αξεπέραστο.






Ο Rodger - Tommy -Daltrey με τους κινηματογραφικούς γονείς του, Ann Margret και Oliver Reed. Η ταινία βγήκε στους κινηματογράφους 6 χρόνια μετά τον δίσκο,το 1975.



Το  2013  κυκλοφορεί ο τελευταίος και πιο επικός δίσκος των Σουηδών Knife. Βουτηγμένος στην electronica συνδυάζει μελωδία με tribal ήχους και ατονική μουσική - ενώ πετάει το γάντι στην ''απολίτικη'' instrumental experimental μέσα από στίχους που έχουν εμπνευστεί  από την φεμινιστική και queer θεωρεία. Το Shaking the Habitual  πήρε τον τίτλο του από ένα απόφθεγμα του εμβληματικού Γάλλου φιλόσοφου Michel Foucault, ενός από τους στοχαστές του Μάη του 68 και με έργο υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και άλλων βασανισμένων ομάδων ή/και μειονοτήτων,  που λέει τα εξής: “The work of an intellectual is not to mould the political will of others; it is, through the analyses that he does in his own field, to re-examine evidence and assumptions, to shake up habitual ways of working and thinking, to dissipate conventional familiarities, to re-evaluate rules and institutions and to participate in the formation of a political will (where he has his role as citizen to play).”
To αυτό ισχύει και για τον ρόλο του καλλιτέχνη - επαναστάτη,  αυτού που θέλει να πρωτοπορεί και όχι να αποτυπώνει (λέω εγώ)



Πάνω στην ίδια ρότα το An Attempt to Draw Aside the Veil , παιδί μιας παρτιδιάς ανάμεσα σε δύο ιδιοφυίες, τους Josef van Wissem και Jim Jarmusch, φαίνεται να είναι μία ατμοσφαιρική instrumental δημιουργία, ενώ στην πραγματικότητα είναι η πρώτη φορά στα μουσικά χρονικά που το drone καλείται να σχολιάσει - χωρίς lyrics - μόνο με τη μουσική και τους τίτλους των κομματιών, τα όσα πρέσβευαν οι William Blake and Emanuel Swedenborg, αλλά και η φιλόσοφος -θεόσοφος  Helena Blavatsky. Η Blavatsky ήταν Ρωσίδα αποκρυφίστρια, φιλόσοφος και συγγραφέας, ιδρύτρια της Θεοσοφικής Εταιρείας το 1875. Κυρίως αυτοδίδακτη, στην εφηβεία της ανέπτυξε ενδιαφέρον για τον Δυτικό εσωτερισμό. Σύμφωνα με μετέπειτα αναφορές της, το 1849 ξεκίνησε μία σειρά ταξιδιών στον κόσμο, επισκεπτόμενη την Ευρώπη, την Αμερική και την Ινδία όπου όπως είπε η ίδια, συνάντησε πνευματικές αυθεντίες, τους Κυρίους της Αρχαίας Σοφίας, που την έστειλαν στο Σιγκάτσε του Θιβέτ. Εκεί εκπαιδεύτηκε για να αναπτύξει μία βαθύτερη κατανόηση της σύνθεσης θρησκείας, φιλοσοφίας και επιστήμης. 




Έτσι ήρθε κι έκλεισε ο κύκλος του Hippie Trail, του Drone και των φιλοσόφων του 17.

Blogovision 2019: Άκου το 17 μου '' An Attempt to Draw Aside the Veil'' των Josef van Wissem και Jim Jarmusch εδώ 
Blogovision 2010-19: Άκου το 17 μου ''Shaking the Habitual'' των KNIFE εδώ 
Από το 1969 άκου το TOMMY των WHO εδώ 


No comments:

Post a Comment