Search This Blog

Monday, December 9, 2019

Blogovision 2019: Στα 12 Supergroups, rock, rap baroque κι ένα απαγορευμένο εξώφυλλο


Κάτι δεν τα εύρισκαν, κάπου πέφτανε στη μέση τα γκομενικά, κάπου κάποιοι ήθελαν να πειραματιστούν και βαριόντουσαν τα ίδια και τα ίδια, άρχισαν να τα φτιάχνουν μεταξύ τους οι καλύτεροι - έκαστος στο είδος του- και ξεκίνησε η τάση των Supergroups, dream teams της μουσικής.
To 1969 τέσσερεις κορυφαίοι μουσικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους συνδυάζοντας τεστοστερόνη κι ευαισθησία για φτιάξουν τους θρυλικούς Blind Faith.

  • Eric Clapton (The Yardbirds, John Mayall & the Bluesbreakers, Cream)
  • Ginger Baker (Graham Bond Organisation, Cream)
  • Steve Winwood (Traffic, The Spencer Davis Group)
  • Ric Grech (Family)


Με φαντάζομαι να μαθαίνω το line up φεστιβάλ της εποχής και να τρέχω να δω ζωντανά μαζί στην ίδια σκηνή Clapton, Baker και, τον αγαπημένο μου από τους Traffic, Winwood.
Οι Blind Faith έβγαλαν μόνο έναν δίσκο,ομώνυμο -τα χάλασαν σύντομα. Πρόκειται για ένα υποτιμημένο αριστούργημα που για να το πω σύντομα, σε μόλις 6 κομμάτια και 41 λεπτά περιγράφει μα την ακρίβεια των ντραμς του Baker, το 1969 και τις χαρές του. Άκου το Blind Faith εδώ 
Trivia: Το εξώφυλλο του δίσκου δείχνει ένα 11χρονο κορίτσι, την Mariora Goschen, γυμνό,να κρατάει ένα πολεμικό αεροπλάνο- φαλλό. Το εξώφυλλο ξεσήκωσε την υποκριτική αμερικανική κοινωνία και λογοκρίθηκε.


                                      
                                                  Το αυθεντικό (ευρωπαϊκό) εξώφυλλο.

                                                                    Το εξώφυλλο μετά την λογοκρισία στην Αμερική 


H φάση με τη  δημιουργία super groups δεν σταμάτησε ποτέ. Ακόμα κι όταν δεν κάνανε μπάντα,πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες ένωναν κι ενώνουν δυνάμεις σε δίσκους ή/και σε live κάτι που συμβαίνει σήμερα κατ'εξοχήν στην σκηνή του ραπ.

To Watch the Throne είναι ένα άλμπουμ συνεργασίας των Jay-Z και Kanye West και κυκλοφόρησε στις 8 Αυγούστου 2011 από την Roc-A-Fella Records, τη Roc Nation και την Def Jam Recordings. Πριν από το άλμπουμ, ο Jay-Z και ο Kanye είχαν συνεργαστεί ξανά σε διάφορα singles, με τον δεύτερο ως παραγωγό στο έργο του πρώτου. Αρχικά προσπάθησαν να γράψουν ένα EP με πέντε τραγούδια, αλλά το έργο τελικά εξελίχθηκε σε ένα πλήρες άλμπουμ. Το WtT περιλαμβάνει εμφανίσεις από τους Frank Ocean, The-Dream, Beyoncé και Mr Hudson, καθώς και μετά θάνατον φωνητικά από τους Otis Redding και Curtis Mayfield. Ακούγονται επίσης οι Kid Cudi, Seal, Justin Vernon, Elly Jackson, Connie Mitchell, Charlie Wilson και Pete Rock, μεταξύ άλλων.


Δεν ξέρω πιο κακούργο χέρι έριξε σήμερα το Watch the Throne στην 12η θέση αυτής της αλλόκοτης λίστας, αλλά προσωπικά το θεωρώ έναν από τους καλύτερους δίσκους όλων των εποχών και κατηγορία από μόνο του, rap baroque, την έχω βαφτίσει.
To Watch the Throne δεν κυκλοφοράει ελεύθερο στις γνωστές πλατφόρμες streaming.
Αντ'αυτού σε προκαλώ να δεις το βίντεο με το κομμάτι Niggas in Paris από το live που έδωσαν οι δύο rappers στο Παρίσι,την ίδια εποχή που το είχαν δανείσει για το σποτ της καμπάνιας του Hollande που απευθυνόταν στην μαύρη κοινότητα της Γαλλίας 



ΕΠΟΣ!!!

Θα κλείσω με το #12 της Blogovision 2019 που είναι επίσης το αποτέλεσμα της συνεργασίας δύο σπουδαίων καλλιτεχνών και rappers.
Czarface είναι η αμερικανική ομάδα hip hop που δημιουργήθηκε το 2013 από το underground hip hop duo 7L & Esoteric και το μέλος των Wu-Tang Clan  Inspectah. 
Σε μεγάλη ρέντα φέτος κυκλοφόρησαν το οργασμικό Czarface meets Ghostface με τον Ghostface Killah να αντιπροσωπεύει τους Wu - Tang Clan.



Άκου το εδώ 

No comments:

Post a Comment