Search This Blog

Wednesday, October 2, 2013

Πράγματα που έμαθα στο TEDx Academy 2013


Φέτος το TEDx Academy έγινε στην κατάμεστη αίθουσα Τριάντη, στο Μέγαρο Μουσικής, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου με κεντρικό του θέμα την Ανακάλυψη ( Dis//cover).
Η πρώτη ανακάλυψη- αποκάλυψη της εκδήλωσης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής  της , ο δημοσιογράφος Κώστας Γιαννακίδης, ο οποίος  κατά γενική ομολογία ήταν εξαιρετικός , με πηγαίο χιούμορ, σαρκαστικός  όσο έπρεπε σε σχέση με τα γεγονότα που έτρεχαν παράλληλα λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο πάνω (συλλήψεις βουλευτών Χρυσής Αυγής και προσαγωγή τους στη ΓΑΔΑ) και τελικά αυθόρμητος ειδικά όταν μας αποκάλυψε το τι ψηφίζει – γιατί την ομάδα του όσοι τον παρακολουθούμε στα κοινωνικά δίκτυα την ξέρουμε, είναι φανατικός ΠΑΟΚ.
Αναπόφευκτο highlight του TEDx Academy 2013 ο τελευταίος  στη σειρά ομιλητής, αυτός που ψηφίζει ο Κώστας Γιαννακίδης (ο οποίος και καταχειροκροτήθηκε όταν προσφωνώντας τον σχολίασε το επώνυμό του λέγοντας ‘’μα τι επώνυμο είναι αυτό: ΜΠΟΥΤ- ΑΡΗΣ’’ αστειευόμενος  έτσι για, την αντίπαλη ομάδα του ΠΑΟΚ, τον ΑΡΗ που αγαπά ο κύριος Γιάννης Μπουτάρης (για μένα και για πολλούς άλλους, απλά, Κυρ Γιάννης).

Συνήθως στα TEDx  ανακαλύπτω, μαθαίνω και εμπνέομαι. Σε αυτό το  TEDx έμαθα πολλά καινούρια κι ενδιαφέροντα και θα σταθώ μόνο από αυτά.
O Dr.  Daniel Kraft  είναι γιατρός, επιστήμονας, εφευρέτης, επιχειρηματίας και καινοτόμος. Ήταν ο πρώτος ομιλητής και ίσως ο καλύτερος  τόσο σε σχέση με όσα μου έμαθε όσο και σε σχέση με τον τρόπο που παρουσίασε. ‘’ Είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε το Marrow Miner, μία συσκευή η οποία διευκολύνει την συγκομιδή του μυελού των οστών, τόσο για το δωρητή όσο και για τον ίδιο τον ίδιο το ιατρό. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών δεν θεωρείται απλό ζήτημα στις μέρες μας: πρόκειται για μία από τις πολλά υποσχόμενες ιατρικές πρακτικές, καθώς χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστούν σοβαρές ασθένειες όπως αυτές της καρδιάς ή και το Πάρκινσον’’ διαβάζω στο blog του TEDx Academy.
Η ομιλία του ήταν καταιγιστική οδηγώντας μας μέσα στα μονοπάτια της σύγχρονης  digitized ιατρικής που μέσω της ανάπτυξης της ψηφιακής τεχνολογίας αλλάζει και θα αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.
Μίλησε για:
Ø  το Genome  , το κατά την σύγχρονη μοριακή βιολογία και γενετική σύνολο της γενετικής κληρονομιάς και πληροφορίας που έχει κάθε οργανισμός κρυμμένο μέσα του, γονίδια κι όχι μόνον.
Ø  Την συγκέντρωση και ψηφιοποίηση των δεδομένων υγείας μέσω  καινοτόμων εργαλείων και  εφαρμογών που διευκολύνουν όχι μόνο την εύκολη κι από μακριά παρακολούθηση της κατάστασης  του ασθενή αλλά και την έρευνα  και ανάλυση δεδομένων (φαντάζομαι και τις ασφαλιστικές αλλά αυτό δεν το είπε).
Ø  Την εκρηκτική ανάπτυξη των εφαρμογών –apps- , υπάρχει ήδη μια εφαρμογή για κάθε μία από τις μεταβλητές για τις οποίες κάνουμε συνήθως τσεκ απ, σάκχαρο, πίεση , όλα. Οι εφαρμογές αυτές δεν βοηθάνε μόνο την παρακολούθηση της κατάστασης από τον ίδιο τον χρήστη αλλά και από τον γιατρό του όσο μακριά κι αν  βρίσκεται. Και φυσικά χτυπάνε καμπανάκια κινδύνου όταν χρειάζεται κι εννοείται ότι η πληροφόρηση συσσωρεύεται κάπου κεντρικά κι έτσι υπάρχει άμεσα το πλήρες ιστορικό του χρήστη για κάθε στιγμή που αυτό θα χρειαστεί (ξανασκέφτηκα τις ασφαλιστικές, αλλά αυτό είναι δική μου εμμονή).
Υπάρχει μία νέα εταιρεία στη Silicon Valley που ειδικεύεται σε ιατρικές εφαρμογές  για smartphones, το SCANADU : Η  χαρά του υποχόνδριου;
Ø  Αναφέρθηκε στον όρο ΤΜΙ , Too Much Info, εκεί είμαστε σήμερα χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία και στον τομέα της  ιατρικής
Ø  Μίλησε για το Intelligence Augmentation την  μέσω τεχνολογικών και άλλων μέσων παρέμβαση στην γονιδιακή και μαθησιακή κληρονομιά του κάθε οργανισμού με σκοπό την αύξηση της ευφυΐας του. Σας φαίνεται science fiction? Συμβαίνει τώρα!
Ø  Και φυσικά μίλησε, όπως και πολλοί άλλοι ομιλητές για το 3D Printing που από ότι φαίνεται είναι ότι πιο hot αυτή τη στιγμή και όχι μόνον στην ιατρική, φτιάχνουν ήδη εξωτερικά μέλη όπως αυτιά κι ελπίζουν σύντομα και αγγεία κι άλλα πιο δύσκολα όργανα.
Ø  Και αλοίμονο, μίλησε και για το πώς τα κοινωνικά δίκτυα θα επηρεάσουν σε συνδυασμό με όλη αυτήν την πληροφόρηση που μαζεύεται την υγεία αλλά και τις σχέσεις μας (φανταστείτε ότι τα apps  που αναφέρθηκαν πιο πάνω, πχ αυτά για το κινητό μας, θα ξέρουν πότε είμαστε κρυωμένοι κι άρα θα μπορούν να συστήσουν σε κάποιον αν θα μας δώσει χειραψία εκείνη τη μέρα ή ένα φιλί).
Ø  Connected Health λοιπόν ή όπως είπε ο Dr. Kraft ‘’A Brave New World for Healthcare’’.


H επόμενη συναρπαστική ομιλία ήταν αυτή του Chris Dellarocas, Καθηγητή Πληροφοριακών Συστημάτων με θέμα Reinventing the University’’. Ο καθηγητής  ‘τόχει’ στην παρουσίαση, ήταν πολύ γλαφυρός, είχε κάνει το homework του κι αυτά που έλεγε αν και σκληρά εν πολλοίς έτρεχαν σαν νεράκι.
Ας εστιάσουμε στα εξής:
Ø  Τα μυστικά της επιτυχίας: Ευγνωμοσύνη, Γενναιοδωρία, Αισιοδοξία, Αυτοέλεγχος, Ενθουσιασμός, Περιέργεια, Κοινωνική Νοημοσύνη και ΤΣΑΓΑΝΟ. Τάχετε; Έχετε ελπίδεςJ
Ø  Ήρθε το τέλος των βαθμών όπως τους ξέραμε. Λογικό γιατί η ανοικτή εκπαίδευση μέσω διαδικτύου αλλά και όλα όσα κάνουμε ανοικτά πάλι μέσω διαδικτύου  (πόσα πράγματα καταγράφονται για εμάς στα κοινωνικά δίκτυα ή στο blog μας;) θα δημιουργήσουν επιπλέον διαπιστευτήρια για πολλούς από εμάς ανεξάρτητα από φύλο, οικονομική επιφάνεια, πανεπιστημιακή μόρφωση , καταγωγή, ηλικία . Και αυτά τα διαπιστευτήρια θα είναι εξίσου ανοικτά και ελέγξιμα από τον καθένα αντίθετα με τους βαθμούς που ποτέ δεν ξέραμε πως τους πήρε κάποιος.
Ø  Τα moocs. Μassive_Open_Online_Courses. To όνειρο κάθε διψασμένου για μάθηση, το διαβατήριο στην μάθηση, γνώση κι επιτυχία εκατομμυρίων παιδιών που δεν έχουν πρόσβαση σε σχολείο ή καλά πανεπιστήμια.
Ø  Τα πλάνα ζωής θα αντικαταστήσουν τα προγράμματα σπουδών, θα είναι διαρκή μέχρι να γεράσουμε και θα αναπροσαρμόζονται διαρκώς με βάση τις εξελίξεις που είναι πλέον δραματικά γρήγορες.
Να γιατί μας χρειάζονται οι ποιότητες που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Η τρίτη ομιλία που με κέρδισε και κέρδισε και πολύ ακόμα κόσμο ήταν πάλι από την πρώτη ενότητα και από τον David Gallo , Ωκεανογράφο. Ο τίτλος της ήταν ’Planet Poseidon. The Need to Explore and Understand the Global Ocean’’ ιδανική ομιλία για περιπετειώδεις χαρακτήρες και φιλομαθείς τύπους ή απλά για trivia freaks.
O David Gallo μας πήγε βόλτα στους ωκεανούς, έχουμε μέχρι στιγμής εξερευνήσει μόνο το 5% τους και μας έδειξε τι σημαίνει η ανακάλυψη ακριβολογώντας.
Δείτε εδώ τον octopus vulgaris, ίσως το καλύτερο καμουφλάζ του κόσμου, σε ένα εκπληκτικό video του Roger Hanlon


Κι εδώ τα φώτα της Γης τη νύχτα από ψηλά. Με κίτρινο οι φωτιές που φωτίζουν  τους ανθρώπους  που ζουν μακριά από τις πόλεις τα βράδια.

Trivia: 14 μεγάλα πλοία βυθίζονται κάθε χρόνο

Η τέταρτη και τελευταία ομιλία στη οποία θα σταθώ δεν μπορεί παρά να ήταν αυτή του Γιάννη Μπουτάρη.
Ο Κυρ Γιάννης κάθισε σε ένα ψηλό σκαμπό και με χιούμορ, αυτοσαρκασμό και πολύ ειλικρίνεια μας είπε όλους τους φόβους που τον τυραννούσαν και τον τυραννάνε από το χωρισμό των επιχειρήσεων με τον αδερφό του Κωνσταντίνο,τον χωρισμό και την επανασύνδεση με την γυναίκα του Αθηνά ως την νέα του σύντροφο μετά τον θάνατο της Αθηνάς.
Μα είπε τους φόβους του γιατί ο φόβος είναι αυτός που έχει δυό κόρες κατά τη γνώμη του, την Απραξία και την Δράση. Κι είναι η Δράση, η Τόλμη και το Ρίσκο που οδηγούν κάπου και πιθανόν στην επιτυχία και τελικά στην ευτυχία.
Μας είπε ακόμα πως όταν λες την αλήθεια δεν έχεις ανάγκη κανέναν, πως πρέπει να συνομιλούμε με τους φόβους μας, να κοιτάμε μπροστά μας, να μην συγκρινόμαστε με κανέναν και να μάθουμε να περνάμε καλά.
Μαζί του!
Όχι ότι οι άλλες ομιλίες ήταν λιγότερο καλές ή σημαντικές. Τουναντίον, πολλές ακόμη συζητήθηκαν ιδιαίτερα  θετικά από τον κόσμο όπως για παράδειγμα αυτή της Ping Fu. Αλλά κάπου έπρεπε να εστιάσω κι εγώ γιατί όπως είπε κι ο Κυρ Γιάννης  στην αναφορά του στο ρίσκο να σταματήσει την παραγωγή ούζου:  ‘’Δεν μπορείς να μυρίζεις γλυκάνισο όταν ψάχνεις στο κρασί αρώματα μπανάνας’’

*Μέρος των παραπάνω δημοσιεύθηκαν την Δευτέρα 30.09.13 στo popaganda.gr

1 comment:

  1. Στα μυστικά της επιτυχίας θα ήθελα να προσθέσω "ατελείωτη αγάπη για, και πίστη σε, αυτό που κάνεις"

    ReplyDelete