Search This Blog

Saturday, December 7, 2019

Blogovision 2019: Στα #14 H Επέλαση των Οργισμένων Ιπποτών και η Αυγή της Μαυρίλας


Πολλοί πιστεύουν ότι η Αγγλική σκηνή της εποχής ανακύκλωνε την Αμερικάνικη ψυχεδέλεια με διαφορετικό τρόπο και έκφραση ανάλογα το κοινό του κάθε καλλιτέχνη.Οι Beatles ήταν πιο pop,οι Stoneς πιο ροκ και οι Pink Floyd πιο avant garde.
Λογικό.
Όπως και να έχει και παρά τα περιορισμένα μέσα της εποχής, η ψυχεδέλεια και το΄΄κίνημα'' ταξίδεψαν γρήγορα στην Ευρώπη. Τουλάχιστον στην Δυτική, την δώθε του Τείχους.
Παράλληλα η εξέγερση του Μάη του 68 στη Γαλλία, δημιούργησε ένα ωστικό κύμα που δεν επηρέασε μόνο την πολιτική αλλά ολόκληρο το εποικοδόμημα, τις τέχνες και φυσικά την μουσική σε όλο τον κόσμο,πόσο μάλλον στην γειτονική Γερμανία.
Εκεί, τα επεισόδια ήταν άγρια και παρατεταμένα. Η Baader Meinhof βάζει τους δικούς της όρους στο παιχνίδι. Ο τόπος έβραζε.
Οι Γερμανοί χίππις - από τους πρώτους Ευρωπαίους που ακολούθησαν το Hippie Trail  ή μετοίκησαν στα Μάταλα και στο Μαρόκο - μαζί με τους ακτιβιστές δημιουργούν μία νέα (μη ομοιογενή) ''τάξη'' που αποτελείτο από διανοούμενους - φοιτητές και μη, καλλιτέχνες, αγανακτισμένους νέους από όλες τις τάξεις, ακτιβιστές και στρατευμένους αναρχικούς.

Related image

Στη μουσική, η ψυχεδέλεια και το acid βαραίνουν,σκοτεινιάζουν κι αφήνουν να μπουν στο DNA τους επιρροές από τη γοτθική καταγωγή των Γερμανών, τις θεωρείες και τα γραπτά των Γερμανών φιλοσόφων, την avant garde Γερμανική μουσική - ο Στοκχάουζεν έχει βάλει πολλά στο τραπέζι της μουσικής που ακούμε σήμερα- και φυσικά την οργή και την απαισιοδοξία που είχαν συσσωρευτεί μεταπολεμικά στον τόπο.  
ΜΑΥΡΙΛΑ!
Δύο συγκροτήματα θα κάνουν την αρχή.
Οι Can και οι Amon Düül II.
Το 1969,οι Amon Düül IIμέλη της καλλιτεχνικής κομμούνας Amon Düül του Μονάχου, συνδυάζουν ψυχεδέλεια,acid, αυτοσχεδιασμό, λυρικά vocals και ιαχές, καταιγιστικές κιθάρες, ονειρικά keyboards και άγρια drums για να φτιάξουν ένα δίσκο που είναι ο πρώτος του Krautrock αλλά και Προάγγελος της Μετα - Αποκάλυψης.Είναι τo Phallus Dei, με το ομώνυμο πρώτο του track να διαρκεί 20:49' και να αποτελεί άνετα το soundtrack μιας επικής αποστολής στην Κόλαση. 



Στα επόμενα χρόνια η μουσική που γεννήθηκε στην Γερμανία απέκτησε τον κατα- δικό της χαρακτήρα,έδωσε χώρο στη γέννηση διάφορων ειδών και υποειδών, γέννησε κι άλλα κινήματα στην πολιτική και στην τέχνη και δημιούργησε διάφορες σκηνές που άνδρωσαν ή ενέπνευσαν σπουδαίους καλλιτέχνες.

Το 2012 ένας ιδιοφυής Καλιφορνέζος μουσικός από το Oakland,ο Luis Vasquez, παραγωγός, συνθέτης, τραγουδοποιός, κιθαρίστας και μάγος τoυ synthesizer και των κάθε λογής percussions βγάζει τον δεύτερο δίσκο του με υπογραφή  της ''μπάντας'' του SOFT MOON, το ZEROS.
Εδώ να διακόψω τη μετάδοση για να ευχαριστήσω τον Άγγελο Κάππα που με ''σύστησε'' στους Soft Moon και την Χρύσα που με οδήγησε στο καμαρίνι του Gagarin για να γνωρίσω από κοντά τον Luis.
Το ZEROS είναι ένας από πρώτους μη μέταλ, ''post apocalyptic'', ''δυστοπικούς'' δίσκους, όχι μόνο λόγω θέματος/lyrics αλλά και λόγω των μουσικών στοιχείων και φορμών που αναμιγνύει, εν πολλοίς τη απουσία μελωδίας, για να φτιάξει ένα δραματικό, σκοτεινό, εμμονικό industrial έπος με έντονα στοιχεία Krautrock, ΕΒΜ και acid, ένας δίσκος που αξίζει να ακούσεις την ίδια χρονική στιγμή με το Phallus Dei για να εντυπωσιαστείς κι εσύ από το πόσο κοντά είναι- με 50 περίπου χρόνια διαφορά- αυτές οι δύο πρωτοποριακές για την εποχή τους δουλειές.



Επιστροφή στο σήμερα. 
Το Τείχος πέφτει και για πολλά χρόνια στη Γερμανία κρύβουν κάτω από το χαλί χάος και αναρχία. Ανθίζει η σκηνή του Βερολίνου.
Ανάμεσά της οι  Gernot Bronsert and Sebastian Szary που σύντομα παίρνουν το όνομα Modeselektor και αρχίζουν να παίζουν acid house σε διάφορα παράνομα καταγώγια, καταλήψεις και πάρτι.
Αν και δεν θέλουν να τους βάζεις ετικέτες για το είδος που εκπροσωπούν,το φετινό album τους Who Else είναι σαν ένα παιδί της Generation Ζ που γεννήθηκε σε οικογένεια post hippies - χαρούμενο και σκοτεινό συνάμα, θορυβώδες και ταξιδιάρικο ενώ σε προσκαλεί,τι άλλο,να χορέψεις, χωρίς καμία ενοχή, γιατί όλη η αυτή η γερμανική μαυρίλα που τόσο αγαπάς, παραμονεύει χαοτικά μέσα του και κυρίως στα κρουστά και τις κραυγές του.




Στο #14 της Blogovision 2019 το Who Else των Modeselektor. Χορεύεις εδώ
Στο #14 της Blogovision 2010-19 το Zeros των Soft Moon.Προσκυνάς  εδώ 
Από το 1969 εντρύφησε στο Phallus Dei των Amon Düül II εδώ

No comments:

Post a Comment