Search This Blog

Tuesday, December 20, 2016

Blogovision 2016: Στο #1 Το Βίαιο, Ανυψωτικό και Θείο Κύκνειον Άσμα - ΠΡΟCΚΥΝΗCΟΝ!



Άκουσα πρώτη φορά το The Glowing Man των Swans  πρωί με τον καφέ και με ακουστικά γράφοντας μία παρουσίαση για έναν πελάτη: Εντελώς ακατάλληλη ώρα ή ιδανική για να μπω μέσα στον δίσκο?

Στην διαφήμιση συνηθίζουμε να λέμε πως ένα προϊόν επιδρά πάνω μας ή μας μιλάει με δύο τρόπους, τον ορθολογικό και τον συναισθηματικό.
Στην περίπτωση της μουσικής συμβαίνει κάτι παρόμοιο.
Η μουσική επιδρά στο Αυτόνομο Νευρικό μας Σύστημα (ANS) το οποίο και  συνδέει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (CNS) με όλα τα περιφερειακά μας όργανα και συστήματα με καθοριστικό τρόπο ασκώντας έλεγχο μέσω αυτών τόσο στην ενέργεια και την κινητικότητά μας όσο και στον ψυχισμό και την πνευματικότητά μας στιγμιαία αλλά και μακροπρόθεσμα.
Ανάλογα την στιγμή,την παιδεία του (μουσική και μη), το περιβάλλον αλλά και την φυσιολογική και ψυχολογική κατάσταση που βρίσκεται το άτομο η μουσική μπορεί να επιδράσει εντελώς διαφορετικά,μπορεί να εθίσει,μπορεί να ταράξει και να συγκλονίσει και μπορεί ακόμα και να θεραπεύσει. Πες την και drug. Είναι!
Και είναι ο συνδυασμός των ήχων,των νοτών των ρυθμών και τόνων που ασκούν διαφορετική επίδραση τόσο αν τα δούμε ανεξάρτητα και μοναδικά μεταξύ τους όσο και μέσω της αλληλεπίδρασής τους και του συνόλου τους.

Για το είδος της μουσικής που παίζουν οι Swans η ώρα - 10 το πρωί- μπορεί να φαίνεται ακατάλληλη αποδείχτηκε  όμως εντελώς ιδανική για το καθαρό, χωρίς την παραμικρή ''παραμόρφωση'' aka ουσίες μυαλό, καθώς αυτό με το ένα του τμήμα μπορούσε να εστιάζει στην σύνθεση μιας πουλησιάρικιας παρουσίασης, ενώ επέτρεπε παράλληλα στο άλλο του κομμάτι να κατακλυσθεί από τους ήχους του The Glowing Man διαλύοντας παράλληλα το στομάχι μου και την καρδιά μου.

Στα πρώτα τρία λεπτά με το ρολόι κατάλαβα ότι ο Gira και η παρέα του ήταν αποφασισμένοι να αφήσουν τoν τελευταίο τους δίσκο σαν κληρονομιά, μία πολύτιμη παρακαταθήκη κι ένα ένδοξο αντίο στους πραγματικά μυημένους οπαδούς τους και μόνο.

Τι εννοώ: Ορθολογικά μιλώντας το The Glowing Man τείνει να είναι βαρύ κι ασήκωτο.
Αν όμως αφεθείς στο τσουνάμι που κατακλύζει τα μέσα σου, τα ρίγη, τον αφηνιασμένο καρδιακό παλμό και το κάψιμο στο στομάχι  που προκαλεί, τότε είναι ναι, Βίαιο αλλά και Ανυψωτικό, Θείο, σαν μία Λειτουργία που κρατήθηκε κρυφή για την τελευταία φορά, εκείνη που την δουλειά αναλαμβάνουν οι Ηλεκτρικοί Άγγελοι.

Νομίζω αυτό είναι το The Glowing Man μια πράξη με έντονα σεξουαλικό,οργασμικό χαρακτήρα, ένα ενιαίο κομμάτι μουσικής που γράφτηκε για να περάσει τους ίδιους τους Swans, τον Gira, την μουσική τους και τους οπαδούς τους σε ένα άλλο τριπ, στην επόμενη φάση.

Αντίο Swans. Κι όπως είπε κι ο Γεράσιμος, ήμουν τυχερή που σας έζησα

Προσκύνησε το Βίαιο Κύκνειο Άσμα των Swans ακούγοντάς το πρωί,στη δουλειά ή σπίτι γράφοντας φορώντας ακουστικά και πίνοντας καφέ.



#1   Swans - The Glowing Man

* Η φωτογραφία είναι από πλάνο της ταινίας Ηλεκτρικός Άγγελος του Θανάση Ρεντζή

No comments:

Post a Comment