Search This Blog

Wednesday, December 8, 2021

Blogovision 2021- 1971: Ο Θάνατος του Ποιητή

 Where's your will to be weird?

James Douglas Morrison


Σαν σήμερα 8 Δεκεμβρίου γεννήθηκε το 1943 στην Μελβούρνη της Florida ο James ''Jim'' Douglas Morrison. Με σκωτσέζικη, ιρλανδική κι εγγλέζικη καταγωγή από πατέρα αυταρχικό στρατιωτικό ο Morrison σύντομα άφησε να τον στοιχειώσουν τα όνειρα και οι εφιάλτες του. Βιβλιοφάγος ων εντρύφησε στην παγκόσμια λογοτεχνία, τους ανθούς του Γαλλικού ρομαντισμού και συμβολισμού στην ποίηση αλλά και στον υπαρξισμό.
Ήταν μοιραίο το έμφυτο ταλέντο του στο να ζωγραφίζει με λέξεις σε συνδυασμό με τις άμυνες που μάταια προσπαθούσε να χτίσει, μέσω του αλκοόλ και των ψυχοτρόπων ουσιών - για μήνες ζούσε με κονσέρβες και LSD- κόντρα σε όλα όσα έβλεπε, ζούσε και διαισθανόταν,  να δημιουργήσουν μία εκρηκτική, καταραμένη προσωπικότητα που μετά την δημιουργία των Doors εξελίχθηκε στον πιο εμβληματικό frontman όλων των εποχών.
Τα τραγούδια που έγραψε μαζί με τους υπόλοιπους Doors και κυρίως οι στίχοι που έγραψε o ίδιος, ο τρόπος που ερμήνευε στη σκηνή, αλλά και οι ποιητικές συλλογές του ενέπνευσαν εκατομμύρια νέους  σε όλο τον κόσμο συντελώντας καθοριστικά στο κίνημα της γενιάς του 68 αλλά και του ακτιβισμού των αρχών της δεκαετίας του 70.
Το 1971, πενήντα χρόνια πριν από σήμερα, την χρονιά που άλλαξε την ιστορία της μουσικής, κυκλοφορεί με τους Doors το κύκνειο άσμα του, το με έντονες τις επιρροές της blues L. A Woman, έναν δίσκο που έμεινε στην ιστορία όχι τόσο για την επιτυχία του στα charts αλλά για το ότι κυκλοφόρησε τρεις μόλις μήνες, στις 3 Ιουλίου, πριν τον άδικο θάνατο του Morrison στην μπανιέρα του, στο διαμέρισμα που έμενε στο Παρίσι.
Ο Jim Morrison έλεγε πως αυτό που τον βασάνιζε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ήταν η ανάμνηση που είχε ως πεντάχρονο από ένα ταξίδι με τους γονείς του στο ''outland''. Καθώς διέσχιζαν ένα Ινδιάνικο Καταυλισμό θυμόταν την σπαρακτική εικόνα χτυπημένων από αμάξι νεκρών Ινδιάνων, πεταμένων και αφημένων μέσα στα αίματα στον δρόμο.  
Ο θάνατος και ο πόνος που προκαλεί υπήρξαν πάντα μία από τις βασικές πηγές έμπνευσης της ποίησης.
2021. Το For Those I Love, το επώνυμο άλμπουμ που ετοίμαζε ο γνωστός με το ψευδώνυμο For Those I Love Ιρλανδός τραγουδοποιός και μουσικός παραγωγός David Balfe ήταν στα σκαριά όταν ο κολλητός του - μουσικός και ποιητής - Paul Curran αυτοκτόνησε.
Ο πόνος του πένθους, του βίαιου αποχωρισμού και των αναπάντητων γιατί που τα συνοδεύουν καθόρισαν τόσο τους στίχους όσο και την μουσική του δίσκου που είναι σαν να ακούς παιδιά να παίζουν θρηνώντας τον παράλογο χαμό του φίλου τους.
Ο δίσκος κυκλοφόρησε και σε πιο ''χορευτική'' instrumental εκδοχή, που είναι ομολογουμένως εξ ίσου εντυπωσιακή - προσωπικά βρίσκω τουλάχιστον ανατριχιαστικό τον τρόπο που έχει ενσωματωθεί στο To Have You το θρυλικό Everything I Own ερμηνευμένο από την Barbara Mason το 1972..
Όλα τα samples εδώ
Άκου το #13 μου και στις δύο εκδοχές του εδώ


#14 Jerusalem in My Heart - Qalaq

#15 Restive Plaggona - Restive Plaggona

#16 Liars - The Apple Drop

#17 Jung Jaeil – The Squid Game

#18 Xiu Xiu- OH NO

#19 Blanck Mass - In Ferneaux

#20 Jung Jaeil - Psalms


No comments:

Post a Comment