Search This Blog

Saturday, December 11, 2021

Blogovision 2021- 1971: Pop μελαγχολία και indie νοσταλγία

 Μου αρέσει η νύχτα. Βγάζω καλύτερες ιδέες στο σκοτάδι.

Serge Gainsbourg


Το πιο τρυφερό, αγαπησιάρικο και ερωτικό concept άλμπουμ του 1971, ένα από τα πιο επιδραστικά όλων των εποχών, το enfant gâté των απανταχού ίντιδων και hipsters και το κόσμημα κάθε σοβαρής δισκοθήκης το έγραψαν Γάλλοι. Ο Serge Gainsbourg και ο Jean - Claude Vannier.



Στα μόλις 28 λεπτά της διάρκειάς του, το  Histoire De Melody Nelson  μας αφηγείται με απίστευτη μουσική τρυφερότητα, παιχνιδιάρικα και απαλά, την (μη αληθινή) ''αυτοβιογραφική'' ερωτική ιστορία ανάμεσα στον ώριμο Serge και μία 15χρονη ''Λολίτα''. Εκείνος πλούσιος με την Rols του κι αυτή, η Melody Nelson, αγγλιδούλα με κόκκινα μαλλιά με το ποδήλατό της. Μέσα από το σχεδόν ανήθικο αφήγημά του, ο δίσκος καταφέρνει με την μουσική του να διεισδύσει ύπουλα μέσα στις πιο σκοτεινές κι ανεξερεύνητες πτυχές της ανθρώπινης ψυχής.
Το Histoire De Melody Nelson αποθεώθηκε (κατόπιν εορτής) από γαλλόφωνους και αγγλόφωνους κριτικούς και το κοινό, δεκάδες μεγάλοι καλλιτέχνες της ευρύτερης ροκ και δη της indie 00s σκηνής έχουν δηλώσει ότι τους έχει επηρεάσει και είναι το masterpiece του Serge Gainsbourg, ενώ αν κυκλοφορούσε σήμερα θα εθεωρείτο πολιτικά μη ορθό λόγω της ιστορίας που αφηγείται.
Ταξιδεύοντας 50 χρόνια μετά, περίπου 1200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Παρίσι, αλλά παραμένοντας στην περιοχή της indie και της σκοτεινής Νύχτας φτάνουμε στα μέρη που αγάπησαν και μεγαλώνουν όμορφα οι Arab Strap οι οποίοι μας έδωσαν, μετά από 16 ολόκληρα χρόνια, έναν σπουδαίο δίσκο, με τραγούδια γεμάτα μελαγχολία και υπέροχες μελωδίες που με έκαναν να νοσταλγήσω εκείνα τα χρόνια της spleen εφηβείας που, σε πολλές περιπτώσεις,  οι στίχοι είχαν μεγαλύτερη σημασία από τη μουσική. 

Άγνωστο γιατί το As Days Get Dark βρίσκεται μόνο στη θέση νούμερο 10 της 20άδας μου

Άκου το Histoire de Melody Nelson και μετά τους Arab Strap (αν δεν τους έχει ήδη ακούσει)

 
 #11 Caterina Barbieri – Fantas Variations 
#12 Crawler – Idles 
#13 For Those I Love – For Those I Love 
#14 Jerusalem in My Heart – Qalaq 
#15 Restive Plaggona - Restive Plaggona 
#16 Liars - The Apple Drop 
#17 Jung Jaeil – The Squid Game 
#18 Xiu Xiu- OH NO 
#19 Blanck Mass - In Ferneaux 
#20 Jung Jaeil – Psalms

No comments:

Post a Comment