Search This Blog

Friday, December 3, 2021

Blogovision 2021 - 1971: Duos, ντουέτα και το #18 μου

                                                      It takes two to make a thing go right
                                                        It takes two to make it outta sight
                                                                              Hit it! (Rob Base)


Από την εποχή των μοναχικών τροβαδούρων ακόμα, τα μόνιμα ή ευκαιριακά μουσικά σχήματα που βασίζονταν σε δύο καλλιτέχνες ήταν πάντα μία ξεχωριστή ατραξιόν. Δύο διαφορετικοί χαρακτήρες, δύο διαφορετικοί άνθρωποι εμφανισιακά και δύο διαφορετικές φωνές ή/και όργανα που συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο είναι μια καλή βάση για να γίνουν πράγματα. Χημεία. Έτσι και τα ντουέτα αν και δεν αποτελούν τη βάση της μουσικής είναι ένας από τους τρόπους δημιουργίας, ερμηνείας και ζωντανής εκτέλεσής της, όπως το σόλο, το τρίο, το κουαρτέτο και οι μπάντες.
Τα πολύ παλιά χρόνια τα ζευγάρια ήταν σχεδόν πάντα μόνο άνδρες - τις γυναίκες τις είχαν .. για τα πανηγύρια, ήταν σχεδόν αδύνατο να βγουν στο δρόμο, to hit the road όπως θα έλεγε και ο Ray Charles. Ήταν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά που οι γυναίκες άρχισαν να εμφανίζονται όλο και πιο δυναμικά τόσο πίσω από το  μικρόφωνο όσο και επί σκηνής όπως και το να αποτελούν μέλη ντουέτων που έκαναν επιτυχίες δισκογραφικά και σε ζωντανές εμφανίσεις.
Το 1971, την πιο γόνιμη και επιδραστική χρονιά όλων των εποχών από μουσικής άποψης, ζήσαμε και ακούσαμε στο peak τους μερικά από τα πιο θρυλικά ντουέτα όλων των εποχών!
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Οι Beatles έχουν διαλυθεί πρόσφατα, ο κόσμος επίσημα αναρωτιέται το γιατί - ανεπίσημα από τα χείλη όλων ακούγεται το ''cherchez la femme'' - και τα ζεύγη John - Yoko και Paul - Linda ξεκατινιάζονται.


Tη απουσία του Instagram ξεκατινιάζονται με τακτ, γράφοντας τραγούδια με στίχους όλο υπονοούμενα- κάποια από αυτά θα μείνουν με χρυσά γράμματα στην ιστορία της μουσικής για πάντα. 


O John έχει παρατήσει την Αγγλία οριστικά και μαζί με τη Yoko στην  Νέα Υόρκη φτιάχνουν την μπάντα τους Plastic Ono Band, σηκώνονται από το κρεββάτι και ξεκινάνε τον μουσικό και όχι μόνο ακτιβισμό. Power To The People!
Ο ζηλιάρης Paul και η (πάντα πίστευα πως ήταν ξενέρωτη) Λίντα φτιάχνουν το Ram και σαν ντουέτο το τερματίζουν εκεί.
Ο George Harisson βγάζει κι αυτός δίσκο- θα τα πούμε άλλη μέρα με ειδική μνεία στην πάρτη του- και ανεβαίνει στη σκηνή για καλό σκοπό δίνοντας Κονσέρτο Για Το Bangladesh -, μαζεύοντας επί σκηνής μερικούς από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της εποχής (μεταξύ των οποίων και το τέταρτο σκαθάρι, τον Ringo Starr) και χαρίζοντάς μας μία μοναδική εμπειρία τριπλού άλμπουμ σε βινύλιο, μία ταινιάρα που είδαμε Κυριακή πρωί στο σινέ Άστρον και τρία επικά και απίστευτα ντουέτα, ένα με τον Ravy Shankar, έναν με τον Leon Russell κι ένα με τον Bob Dylan. Για την ιστορία, το κονσέρτο δεν ήταν plus one, προσεκλήθη ο Lennon, αυτός απαίτησε να εμφανιστεί με την Yoko και ο Harisson απλά του έκλεισε την πόρτα.
Την ίδια εποχή το διάσημο (και θρυλικό) ντουέτο Αφροαμερικανών Ike και Tina Turner, λίγο πριν χωρίσουν τα τσανάκια τους για τους λόγους που όλοι ξέρουμε και κάνουν την Τίνα πρωτοπόρο του κινήματος Me Too, κυκλοφορούν το Proud Mary και ξεσηκώνουν εκατομμύρια ανθρώπων (ακόμη και σήμερα) για χορό. 


Τον Αύγουστο του 1971 ένα άλλο θρυλικό ντουέτο στη ζωή και στην σκηνή, οι Sonny and Cher κερδίζουν μία ζωντανή εκπομπή στο CBS, ένα βαριετέ με το όνομα του ντουέτου τους στον τίτλο.


Κι ενώ ο Bolan, αποφασισμένος, μετατρέπει το ντουέτο T.Rex σε μπάντα και κυκλοφορεί το κορυφαίο στο είδος του glam rock Electric Warrior (ειδική μνεία μερικές μέρες μετά), στην Αμερική, το ενδεχομένως καλύτερο αντρικό ντουέτο όλων των εποχών, οι Simon and Garfunkel χάνουν το Grammy για το ευαίσθητο Bridge Over Troubled Water  από το Carpenters, το τρίτο και μακράν καλύτερο άλμπουμ του ντουέτου των δύο αδερφιών, των Caren και  Richard Carpenter.
Και τα δέκα ήταν υπέροχα, δέκα κομμάτια ένα κι ένα για να ερωτευθείς, να πάρεις μαζί σου στα ταξίδια στον κόσμο ακόμα και στο φεγγάρι. Grammy 1972 και στο Πάνθεον.


H χρονιά θα κλείσει με Χριστουγεννιάτικα από τον John και την Yoko ενώ λίγο πριν, στις 8 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του Led Zeppelin IV, ο Robert Plant μας προσφέρει ένα από τα πιο εμβληματικά ντουέτα της ροκ με guest καλλιτέχνη σε ένα από τα tracks άλμπουμ, το The Battle of Evermore με την Sandy Denny. Μαντολίνα, ακουστική κιθάρα και η τόλμη του Plant (που ακόμη και φέτος κυκλοφόρησε καλή μουσική) μαζί με τα μοναδικά φωνητικά του.
Το οποίο μας φέρνει στο #18 μου. Το OH NO του Xiu Xiu. Ένα άλμπουμ που θα μπορούσε να λέγεται και Duets. Δεκαπέντε κομμάτια, όλα ντουέτα με σπουδαίους καλλιτέχνες - φωνάρες της εποχής μας, από την Liz Harris και την Chelsea Wolfe ως την Sharron Van Etten και τον Twin Shadow. Πάντα με πειραματική αλλά αυτή την φορά πιο μελωδική διάθεση, ο ευαίσθητος και αγαπημένος Xiu Xiu κάνει τον πρώτο του ΄'μεγάλο δίσκο'' κερδίζοντας αναγνωρισιμότητα και αστεράκια από μεγαλύτερη μερίδα κοινού και κριτικών.

Άκου το OH NO εδώ


BONUS - στην playlist με τα κομμάτια του 1971 προστέθηκαν και τα πιο χαρακτηριστικά από τα  ντουέτα που αναφέρθηκαν σήμερα

#20 Jung Jaeil - Psalms
#19 Blanck Mass - In Ferneaux

No comments:

Post a Comment