Search This Blog

Tuesday, December 14, 2021

Blogovision 2021: Το Soundtrack του Υπαρξισμού

 Omnes una manet nox

                          Οράτιος


Το 1971 ο Dmitri Shostakovich γράφει το κύκνειον άσμα του, την 15η Συμφωνία. Πρόκειται για ένα έργο πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενά του, τόσο όσον αφορά στην ενορχήστρωση όσο και στο ύφος. 
Η έντονη χρήση πλήθους κρουστών ξεφεύγει από τα δεδομένα και τους κανόνες της κλασσικής συμφωνικής μουσικής γεγονός που μαζί με την χρήση/ ένθεση κομματιών από έργα άλλων συνθετών όπως ο Ροσσίνι βάζει τις βάσεις πάνω στις οποίες δούλεψαν οι πρωτοπόροι της σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής κάνοντάς μας παράλληλα κοινωνούς των πρώτων samples στην ιστορία της μουσικής.
Η κλιμάκωση  του έργου του αυτού ξεκινώντας από μια παιχνιδιάρικη, αυτοσαρκαστική εισαγωγή και προχωρώντας σε βαθύτερες και πλέον σκοτεινές φόρμες και ακούσματα μπορεί να ερμηνευτεί σαν την μουσική περιγραφή της ανθρώπινης πορείας, από την γέννηση και τα ανέμελα παιδικά χρόνια, στην ωρίμανση, την γνώση της μη γνώσης, την συνειδητοποίηση του πεπερασμένου της οντότητας και τελικά τον φόβο και την αποδοχή του Θανάτου: Το πρώτο soundtrack στην ιστορία της ''κλασσικής'' μουσικής και το πιο φιλοσοφικό του 1971.
Λίγα χρόνια αργότερα ο David Lynch ζητάει από τον Angelo Badalamenti να γράψει κάτι αντίστοιχο για το Blue Velvet, ενώ το 2021, o ιδιοφυής και πάντα ανήσυχος Luis Vasquez (The Soft Moon) εμπνευσμένος από την δουλειά του Badalamenti και άλλων συνθετών κινηματογραφικής μουσικής γράφει το πρώτο του soundtrack για μια φανταστική ταινία που τα βάζει με τους ίδιους του τους δαίμονες, τον ανθρώπινο σαρκικό πόνο, το άγχος και την αγωνία της ανθρώπινης ύπαρξης μπροστά στο άγνωστο του αύριο και της φύσης. Ο Luis πετάει το industrial γάντι του στον Carpenter και μας δίνει το νούμερο επτά μου. Το A Body of Errors.
Άκου 


#08 Enzo Kreft – Different World

#09 Richard Dawson, Circle - Henki

#10 Arab Strap- As Days Get Dark

#11 Caterina Barbieri – Fantas Variations

#12 Crawler – Idles

#13 For Those I Love – For Those I Love

#14 Jerusalem in My Heart – Qalaq

#15 Restive Plaggona - Restive Plaggona

#16 Liars - The Apple Drop

#17 Jung Jaeil – The Squid Game

#18 Xiu Xiu- OH NO

#19 Blanck Mass - In Ferneaux

#20 Jung Jaeil – Psalms

 

No comments:

Post a Comment