Search This Blog

Monday, December 20, 2021

Blogovision 2021 - 1971: Fire! There' s a Riot Goin On

 Revolution Will Not Be Televised

                             Gil Scott - Heron


To 1971 ο πόλεμος του Βιετνάμ, οι αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η άνοδος του κινήματος Black Power ''οπλίζουν'' τις φωνές, τους στίχους και τις νότες των Αφροαμερικανών αλλά και όλων των καταπιεσμένων μειονοτήτων των ΗΠΑ. Οι συνθήκες ωριμάζουν. Δημιουργούνται και κυκλοφορούν, με τεράστια επιτυχία  στις περισσότερες περιπτώσεις, αριστουργήματα της soul, του funk και της R&B σκηνής, πολλά εκ των οποίων έχουν έντονα πολιτικά μηνύματα και ξεσηκώνουν ακόμα και σήμερα τους συνειδητοποιημένους κι ενάντια στο κατεστημένο ακροατές.
Ο Marvin Gaye κυκλοφορεί το What's Going On, ένα εμβληματικό concept album, το για πολλούς καλύτερο όλων των εποχών! Ο εριστικός και αισθησιακός πολυοργανίστας Sly με την μπάντα του Sly and The Family Stone κάνουν το breakthrough με το There's A Riot Goin On συνδυάζοντας με πρωτοποριακό τρόπο στοιχεία funk, ψυχεδέλειας, και avant soul  και χρησιμοποιώντας τα πρώτα και σχεδόν πρωτόγονα drum machines, overdubbing και μιξαρίσματα με αποτέλεσμα να θεωρούνται πρόδρομοι του hip hop.
Steve Wonder, Bob Μarley, Al Green, Earth Wind and Fire, o ριζοσπάστης Curtis Mayfield με το αγαπημένο μου Roots  και δεκάδες ακόμη μουσικοί δημιουργούν μία σχολή - κίνημα που πραγματικά αλλάζει τον ρου της ιστορίας - και όχι μόνο της μουσικής.
Όμως. Όμως αυτό που πραγματικά είναι αδιανόητο για την εποχή και επηρέασε όλες τις μουσικές εξελίξεις από τότε και μετά είναι η εγγραφή και κυκλοφορία του πρώτου RAP κομματιού στην ιστορία της μουσικής. Gil Scott - Heron: Revolution Will Not Be Televised.
Με αυτήν την λογική ακούμε σήμερα τον The Bug και όλα όσα πρεσβεύει για μία ανθρώπινη κοινωνία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το πως μπορούμε να τα διεκδικήσουμε μέσω των ήχων της θορυβώδους, βιομηχανικής, ραπ, ηλεκτρονικής μουσικής του.
Fire στο νούμερο 1 μου και άντε και του χρόνου!



#01 The Bug - Fire

#02 The Underground Youth – The Falling

#03 Lingua Ignota – Sinner Get Ready

#04 Front 242 - Hamburg 87/Official Version (Live)

#05 The Body – I’ve Seen All I Need To See

#06 Moor Mother – Black Encyclopedia of the Air

#07 Luis Vasquez – A Body of Errors

#08 Enzo Kreft – Different World

#09 Richard Dawson, Circle - Henki

#10 Arab Strap- As Days Get Dark

#11 Caterina Barbieri – Fantas Variations

#12 Crawler – Idles

#13 For Those I Love – For Those I Love

#14 Jerusalem in My Heart – Qalaq

#15 Restive Plaggona - Restive Plaggona

#16 Liars - The Apple Drop

#17 Jung Jaeil – The Squid Game

#18 Xiu Xiu- OH NO

#19 Blanck Mass - In Ferneaux

#20 Jung Jaeil – Psalms

 

 

 


No comments:

Post a Comment