Search This Blog

Friday, December 10, 2021

Blogovision 2021 - 1971: Εικόνες και Fantas

 I played a guitar with a file, and a synthesizer

                                        Jean-Michel Basquiat


Οι Emerson, Lake and Palmer δημιουργήθηκαν στο Λονδίνο την Άνοιξη του 1970. Με 9 χρυσά άλμπουμ και πωλήσεις 48Μ δίσκων θεωρούνται ένα από τα πιο επιτυχημένα supergroups στην ιστορία της ροκ και δη της progressive rock.
To 1971 κυκλοφορούν το δεύτερο άλμπουμ τους, το Tarkus. Στις 26 Μαρτίου του ίδιου έτους, δίνουν μία μοναδική συναυλία στο Newcastle City Hall όπου παρουσιάζουν την δική τους άποψη για το έργο του Ρώσου συνθέτη Modest Mussorgsky ''Pictures At An Exhibition''.
Όμοιος ομοίω αεί πελάζει. Ο ένας πρωτοπόρος εμπνέεται από και διασκευάζει τον άλλο πρωτοπόρο.
Ο Mussorgsky  - μέλος της ομάδας των Πέντε, μεταξύ των οποίων και ο Rimsky Korsakov- υπήρξε ένας τολμηρός, πρωτοπόρος στην ίδρυση της λεγόμενης Ρώσικης σχολής συνθέτης, που βασιζόταν για τις δημιουργίες του στην ρώσικη ιστορία, κουλτούρα και λαϊκή / παραδοσιακή μουσική. Αμφιλεγόμενος τότε ο Ρώσος εκπρόσωπος του Ρομαντισμού έμεινε στην ιστορία για το αγύριστο κεφάλι του και τις τομές που έκανε στη μουσική μέσω τριών μεγάλων έργων:
  • To εμπνευσμένο από την σαββατιάτικη παγανιστική γιορτή μαγισσών, εξαίσιο και μοναδικό για τον λυρισμό του συμφωνικό ποίημα ''Νύχτα στο Φαλακρό Βουνό'' (1867)
  • Tην όπερα με την ιστορία του Στοιχειωμένου Τσάρου Boris Godunov(1869) που αναφέρεται στη δραματική πτώση του τσάρου από το ζενίθ της εξουσίας στο ναδίρ της τρέλας και στο θάνατο. Το λιμπρέτο, που έγραψε ο ίδιος ο συνθέτης, βασίζεται στο ομώνυμο δράμα του Πούσκιν και στην παρτιτούρα ενσωματώνονται πλήθος μοτίβα από την παραδοσιακή ρωσική μουσική. Θεωρείται το αριστούργημά του και μαζί με τον Don Carlos του Verdi η πιο πολυσύνθετη όπερα όλων των εποχών.
  • Τέλος το ΄΄Εικόνες από μια Έκθεση''. Ο Θάνατος του Φίλου του Viktor Hartmann το 1873 γίνεται πηγή έμπνευσης και για αυτόν τον συνθέτη, οποίος βυθισμένος στον πόνο και την απελπισία, δημιουργεί ένα έργο με 10 υποδειγματικές σουίτες για πιάνο με θέματα ''εικόνες'' - έργα του φίλου του Βικτόρ που ήταν αρχιτέκτονας και σχεδιαστής. Πρόκειται για την πιο παραγνωρισμένη στην εποχή του και πλέον δημοφιλή αργότερα δουλειά του.
Οι ELP συλλαμβάνουν την ιδέα να διασκευάσουν το Pictures At An Exhibition, αποτείνοντας φόρο τιμής στον σπουδαίο αλλά παραγνωρισμένο συνθέτη. Βασισμένοι σε τέσσερις από τις δέκα σουίτες του έργου δημιουργούν ένα επικό σύγχρονο συμφωνικό ποίημα που παρουσιάζουν ζωντανά και κινηματογραφούν παράλληλα στις 26 Μαρτίου 1971 στο Newcastle και που κυκλοφορεί στο τέλος της χρονιάς του ίδιου έτους, χαρακτηρίζοντάς το, ενώ σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο εμπνευστικά και επιδραστικά άλμπουμ όλων των εποχών.
Βασισμένοι στο Όργανο του Δημαρχείου, τα keyboards του Emerson, τα drums του Palmer και τα ευαίσθητα vocals και έγχορδα του Lake δημιουργούν μία αξέχαστη ατμόσφαιρα που εναλλάσσει μοτίβα μουσικών διαφορετικών ειδών και εποχών, θολώνοντας τα όρια μεταξύ ακουστικής και ηλεκτρονικής μουσικής. 

Πενήντα χρόνια μετά η Ιταλίδα Caterina Barbieri μαζεύει τους φίλους της και δημιουργεί ένα δίσκο με οκτώ εκδοχές του δικού της  αριστουργηματικού Fantas.

''Το αρχικό Fantas χάραξε μια μαγική διαδρομή μοτίβων που οδηγούσαν τον ακροατή σε ένα ταξίδι στον ίδιο τον ήχο. Το Fantas Variations χαρτογραφεί οκτώ νέα μονοπάτια που προέκυψαν από αυτό το αρχικό. Η Barbieri προσκάλεσε φίλους και μακροχρόνιους συνεργάτες από ποικίλα μουσικά υπόβαθρα για να δημιουργήσουν ένα πιο βιώσιμο και περιεκτικό τοπίο όσον αφορά την υφολογική, γεωγραφική, έμφυλη και γενεαλογική ισορροπία. Τα αποτελέσματα είναι μια ποικιλία προσεγγίσεων και ενορχηστρώσεων που θολώνουν τα όρια μεταξύ ακουστικής και ηλεκτρονικής μουσικής.''

Άκου το πρωτότυπο Pictures At An Exhibition του Mussorgsky εδώ΄

Άκου το Pictures At An Exhibition των ELP (και δεύτερο ιστορικά LP που αγόρασα) εδώ.

Άκου και το #11 μου εδώ



#12 Crawler – Idles 
#13 For Those I Love – For Those I Love 
#14 Jerusalem in My Heart – Qalaq 
#15 Restive Plaggona - Restive Plaggona 
#16 Liars - The Apple Drop 
#17 Jung Jaeil – The Squid Game 
#18 Xiu Xiu- OH NO 
#19 Blanck Mass - In Ferneaux 
#20 Jung Jaeil – Psalms

No comments:

Post a Comment