Search This Blog

Sunday, December 5, 2021

Blogovision 2021 1971: The Mushroom and The Apple (#16)

 

Τα μαγικά μανιτάρια «απαλύνουν την κατάθλιψη και τον φόβο του θανάτου»


Στα τέλη της δεκαετίας του 60 και τις αρχές των 70ς όλοι έκαναν δοκιμές με μανιτάρια, κανείς όμως δεν φανταζόταν ότι σήμερα, 50 χρόνια μετά, έρευνες από μεγάλα πανεπιστήμια όπως αυτό του Johns Hopkins θα έβαζαν στο τραπέζι τα μαγικά μανιτάρια και την ψιλοκυβίνη, την ψυχοτρόπο ουσία που περιέχουν, ως θεραπευτική ουσία ενάντια στο άγχος, την κατάθλιψη και το μετατραυματικό στρες.
Τότε τα μανιτάρια ήταν αφορμή για πειραματισμό, άνοιγμα του μυαλού, καλύτερη γνωριμία με τον εαυτό σου και τα όνειρά του και, φυσικά, δημιουργία σπουδαίας μουσικής.
Το 1971, ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα όλων των εποχών, οι Γερμανοί Can κυκλοφορούν το Tago Mago. BOOM!

Τα επόμενα χρόνια και ακόμα και σήμερα το, για πολλούς σπουδαίους καλλιτέχνες, πιο επιδραστικό άλμπουμ όλων των εποχών δρέπει δάφνες χωρίς σταματημό, μπαίνοντας ψηλά στο Πάνθεον της ψυχεδελικής και krautrock μουσικής.

Ο Julian Cope έγραψε κάποτε πως πρόκειται για ένα άλμπουμ που δεν μοιάζει με κανένα πριν και μετά από αυτό. 
Το τετράλεπτο κομμάτι του Tago Mago ''Mushroom'' με τον αλληγορικό επαναλαμβανόμενο στίχο
 
''When I saw mushroom head / I was born, I was dead" 
 "When I saw skies are red / I was born, I was dead" 

αποτέλεσε τη βάση για πολλές διασκευές στα επόμενα χρόνια και πολλή συζήτηση όσον αφορά στο τι αναφέρεται, με τις περισσότερες γνώμες να συγκλίνουν στο ότι αναφέρεται στην ατομική βόμβα, το μανιτάρι της έκρηξής της και την ανθρώπινη απελπισία παράλληλα με το αίσθημα της αναγέννησης που ξεπηδάει από την κατανάλωση μανιταριών και ψιλοκυβίνης.
Πενήντα χρόνια μετά, ο Andrew Angus των Liars, παιδί των Can- σύμφωνα με δικές του δηλώσεις- μιλάει  στο The Quietus  για την κατανάλωση ψυχοτρόπων ουσιών και δη μαγικών μανιταριών και ψιλοκυβίνης και την επίδρασή τους στην αναγέννησή του και μέσα από την δημιουργία του καινούριου του άλμπουμ και #16 μου φέτος, του The Apple Drop. Όλα ένας κύκλος είναι. Ή σπιράλ, όπως θα έλεγε και ο Andrew. 


Άκου το Tago Mago και το The Apple Drop απόψε και μη δοκιμάσεις μαγικά μανιτάρια χωρίς προηγούμενη συμβουλή του ψυχοθεραπευτή σου (αν βρεις κάποιον που δεν θα σε περάσει για τρελό όταν του το συζητήσεις πες μου και μένα) - η εμπειρία ανάλογα τη φάση σου μπορεί να σε στείλει.



 
#17 Jung Jaeil – The Squid Game 
#18 Xiu Xiu- OH NO 
#19 Blanck Mass - In Ferneaux 
#20 Jung Jaeil - Psalms

No comments:

Post a Comment