Search This Blog

Saturday, December 4, 2021

Blogovision 2021 - 1971: Soundtracks διαμάντια και το #17 μου


Una Cascatta di Diamanti


To 1971 ήταν γεμάτο διαμάντια και στη μουσική που φτιάχτηκε για τον κινηματογράφο.
Στην κορυφή όλων το Theme From Shaft και το άλμπουμ Shaft για την ομώνυμη ταινία δράσης. Ένα μνημειώδες κομμάτι και ένα εξ ίσου μνημειώδες άλμπουμ - το πρώτο διπλό studio άλμπουμ με πρωτότυπη μουσική από R&B καλλιτέχνη - τον Isaac Hayes - στην ιστορία της μουσικής. Oscar καλύτερου τραγουδιού, τρία βραβεία Grammy, πρωτιά στα Billboard και R&B charts και πολλές ακόμα διακρίσεις συν ένταξη του βασικού θέματος σε ιστορικά κομμάτια ως sample - μεταξύ αυτών το Power to the People των Public Enemy, το Soulja's Story του 2Pac και το Reservoir Dogs από τον JayZ για την ομώνυμη cult ταινία του Ταραντίνο. Μπορείς να τα ακούσεις όλα εδώ.
To τέταρτο άλμπουμ του Elton John ήταν το Friends - μουσική γραμμένη για την ομότιτλη ρομαντική ταινία που δεν πήγε καλά στο box office στο εξωτερικό ενώ ο χαρακτηρισμός της από τη Χούντα ως ακατάλληλης για κάτω των 13 προκάλεσε ουρές από μαμάδες, θείες  και γιαγιάδες που συνόδευαν εφήβους στον κινηματογράφο Αθήναιον όπου και πρωτοπαίχτηκε. Ο δίσκος έγινε χρυσός και αποτελεί, είτε ως βινύλιο είτε ως CD, κειμήλιο στις ντουλάπες που τα κορίτσια εκείνης της εποχής φυλάνε τις αναμνήσεις τους. 
Στον αντίποδα του ρομαντισμού ο ένας και μοναδικός Frank Zappa με το εμβληματικό 200 Motels, ένα χειμαρρώδες σαν τον δημιουργό του διπλό άλμπουμ με σατιρική, storytelling, avant garde διάθεση, κομμάτια με περίεργους τίτλους και φιλοσοφικές προθέσεις όπως το Penis Dimension και μία εμμονή στον τόνο (το ψάρι). Αν δεν το έχεις κάνει ήδη, αξίζει να εντρυφήσεις στον δίσκο και τους στίχους του κατά προτίμηση εν ώρα ''δουλειάς'', στη δουλειά, με ακουστικά στα αυτιά. 
Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στον John Barry και την δουλειά που έκανε για την ταινία του James Bond ''Diamonds Are Forever'' με το βασικό κομμάτι σε μία ανεπανάληπτη ερμηνεία από την μεγάλη Shirley Bassey. To Diamonds Are Forever χρησιμοποίησε ως sample o Kanye West στο Diamonds From Sierra Leone που κέρδισε το Grammy το 2005.
O πολυγραφότατος και πανταχού παρών Ennio Morricone, εκείνη τη χρονιά συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη Giuliano Montaldo και δημιουργεί την μουσική για το πολιτικό δράμα/ντοκιμαντέρ Sacco e Vanzetti, την πραγματική ιστορία δύο Ιταλικής καταγωγής αναρχικών που καταδικάστηκαν σε θάνατο στις αρχές της δεκαετίας του 20 στις ΗΠΑ για ληστεία και φόνο, με την διεθνή κοινή γνώμη να βοά ενάντια στην καταδίκη βλέποντας πολιτικά κίνητρα στην απόφαση του δικαστηρίου. ΟΙ δύο αναρχικοί έγιναν παγκόσμια σύμβολα του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το τραγούδι των τεσσάρων επαναλαμβανόμενων λέξεων Here's To You, που συνδημιούργησε ο Morricone με την Baez κι ερμήνευσε μοναδικά ή ίδια, να γίνεται ύμνος στους αγώνες για πολιτικά δικαιώματα σε όλα τα πλάτη και μήκη του βορείου ημισφαιρίου.
Πενήντα χρόνια μετά το Netflix ανεβάζει μία νοτιοκορεάτικη σειρά, το Squid Game, μία πολιτική αλληγορία για το καπιταλιστικό σύστημα, που γίνεται παγκόσμιο blockbuster εν μία νυκτί. Την μουσική έχει γράψει ο για δεύτερη φορά φέτος στην 20άδα μου Jung Jae-il. Ένα καθηλωτικό και εθιστικό όπως η σειρά αριστούργημα 70 περίπου λεπτών που μπορείς να ακούσεις εδώ


#18 Xiu Xiu- OH NO
#19 Blanck Mass - In Ferneaux
#20 Jung Jaeil - Psalms

No comments:

Post a Comment